Opgelet: copycatvirus 'vervangt' uw internetbrowser

Toegevoegd op 30 juni 2016
Opgelet: copycatvirus 'vervangt' uw internetbrowser

Gebruikt u Google Chrome? Dan moet u oppassen. Hackers hebben een nieuwe manier gevonden om uw computer aan te vallen. In plaats van uw internetbrowser te viseren, proberen de hackers u nu gewoon een virus te laten downloaden dat er exact hetzelfde uitziet als Google Chrome. In sommige gevallen worden zelfs al geïnstalleerde versies volledig vervangen door het virus eFast.

Het virus eFast ziet er exact hetzelfde uit als Google Chrome, meldt de computerveiligheidsblog Malwarebytes. Om er zeker van te zijn dat u het virus zal openen, stelt eFast zichzelf automatisch in als standaard browser. “Het is bijna onmogelijk om onderscheid te maken tussen de browser en het virus”, luidt het. “Omdat eFast gebaseerd is op dezelfde programmeertaal, aanvaardt het ook dezelfde commando’s in de adresbalk.”

Het gevaar:
Het komt erop neer dat elke link die u opent, via het virus zal gaan. Niet alleen vervangt eFast advertenties met eigen reclameboodschappen, maar het gaat ook pop-upvensters verbergen. Handig, denkt u? Niet echt als u weet dat de ‘copycat’ ook al uw surfgewoonten bijhoudt, al uw paswoord- en logingegevens verzamelt en die dan vervolgens doorstuurt naar de hacker in kwestie. En vanaf dan kan die ermee doen wat hij of zij wil.

Naast eFast bestaan er ook nog enkele soortgelijke virussen als ‘BoBrowser’, ‘Tortuga’ en ‘Unico’, die allemaal ongeveer dezelfde schade toebrengen.

Hoe verwijderen?
Het virus is gelukkig makkelijk van je computer te verwijderen. Dat doe je via het Configuratiescherm van Windows. Vervolgens ga je naar “Programma’s” > “Standaardprogramma’s” > “Een bestandstype of protocol aan een programma koppelen”. Daar kan je eFast dan verwijderen.
Daarna voer je best nog een extra virusscan uit om te zien of alles opnieuw veilig is.

Actualiteit

Evenementenkalender

linkedin

Adres

Wingepark 25
3110 Rotselaar
België